Mountainbike vakantie in de Harz, Oost-Duitsland

Het is alsof je midden in een scène van een bikersdroom zit. Het bos omarmt je als een groene, pluizige fleecedeken. In de lucht hangt de zoete geur van dennenbomen en vochtige aarde. De zonnestralen prikken als theaterlampen door het bladerdak waar menige toneelmeester jaloers op zou zijn. Bijna geluidloos rollen de banden over de zachte, met naalden bedekte, aarde. Naast de trail kabbelt een lieflijk beekje. Het enige wat mist zijn de elfjes die fladderend tussen de bomen met je meevliegen en je de juiste weg over deze flowtrails wijzen.
Dit klinkt misschien allemaal een beetje zweverig, maar is wel degelijk het gevoel waar je in deze feeërieke omgeving continu op getrakteerd wordt. Fantastische uitzichten, listige singletrails, lange klimmen en snelle afdalingen laten het hart van menige mountainbiker hier sneller kloppen.
Tussen Hannover en Leipzig ligt het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. Een geweldig mountainbike eldorado met technische trails, gravelpaden, verstopte wandelpaden en rotsachtige passages door frisgroene loofbossen, betoverende sparrebossen en diepe kloven.
Handen op de remmen, voeten stevig op de pedalen en blik naar voren, beleef de kick van de Harz en laat je eens volledig verrassen.

Op nog geen 3 uurtjes rijden van de Nederlandse oostgrens ligt in het midden van Duitsland het Nationaal Park de Harz. Een midweek fietsen rond de hoogste berg van Noord-Duitsland, de Brocken (1.142 mtr). De Harz heeft zeker alles in huis voor een meer dan geslaagde mountainbike vakantie. Dit is een gebied met prachtige singletracks, maar bovenal een omgeving met veel historie. Hier liep namelijk in de tijd van het IJzeren Gordijn de feitelijke grens tussen Oost- en West-Duitsland. Dat de Harz nu nog steeds zo mooi is hebben we te danken aan deze Koude Oorlog. Destijds liep de grens tussen West- en Oost-Duitsland namelijk precies over deze bergrug.
Tegenwoordig rijden we zonder problemen over de vele paden en trails aan de oostkant om vervolgens weer moeiteloos aan de westkant van de voormalige grens verder te gaan. Zo vind je aan het einde van een mooie glooiende en bochtige singletrack een grote stuwdam, de Eckertalsperre. Het landschap is hier net een schilderij van Bob Ross! Een mooi spiegelend meer, omringd door woeste bossen die elk jaargetijde weer hun eigen kleuren hebben. Een schitterend uitzicht, maar wel met een heel donker randje: de Eckerdal-stuwdam is namelijk in de Tweede Wereldoorlog aangelegd door dwangarbeiders en krijgsgevangenen. Dat de Harz tijdens de Koude Oorlog tussen West en Oost deel uitmaakte van het grensgebied heeft de natuur hier zeker goed gedaan. Terwijl het ijzeren gordijn voor mensen vooral angst en ellende betekende, vonden dieren en planten in de schaduw ervan een plek om ongestoord hun gang te gaan. Van intensieve bosbouw, zoals bijvoorbeeld in de Ardennen, is hier in de verste verte geen sprake. Dan is uiteindelijk die Koude Oorlog toch nog ergens goed voor geweest.

Vanuit alle windrichtingen kun je in een gebied van 60 bij 40 kilometer starten met leuke en uitdagende mountainbike dagtochten. Het Volksbank Arena Netwerk biedt je alleen al 2.200 kilometer en 59.000 hoogtemeters plezier. Als je onderweg in één van de 31 typische Harzdorpjes van de lunch hebt genoten ligt gelijk de Wildman’s Trail, Hexenstieg, Brocken Trail of een andere spannende trail op je te wachten. Op deze trails, met veel kombochten, technische passages en een paar flinke houten stellages, die maar nét met de fiets te bedwingen zijn, hebben de bomen vaak een dichte poort om het pad gevormd.
Zo mag de beklimming van de Brocken dan wel het grootste wapenfeit van de omgeving zijn, de Harz heeft mountainbikers dus veel meer te bieden dan die ene zware klim naar de top. Een perfecte bestemming voor een week lang mountainbiken.

afbeelding Duitsland - Harz
Handen op de remmen, voeten stevig op de pedalen en blik naar voren, beleef de kick van de Harz en laat je eens volledig verrassen


Interesse? Hoe nu verder

Ga de uitdaging aan en ondervind zelf wat wij als MTB Xperience te bieden hebben. Hieronder lees je alle details die je misschien nodig hebt om te besluiten deze mooie MTB vakantie midden in het Nationaal Park de Harz te boeken. We houden ervan om duidelijk te zijn, zodat je vooraf precies weet wat je te wachten staat. Mochten er ondanks alles nog vragen zijn, dan horen we dat natuurlijk graag van jou via het onderstaande contactformulier. Bellen mag natuurlijk ook, we zijn over het algemeen altijd wel te bereiken op 06-14418242 (Fokko) of 06-295477520 (Han). Ben je na het lezen van onderstaande informatie overgehaald en wil je boeken, dan kan dat via het inschrijfformulier onder aan deze pagina.
Wij wensen je in ieder geval veel voorpret en hopen dat we in 2017 samen met jou over de meest adembenemende trails door de Harz fietsen.

Waar ga je aan beginnen

Elke dag kun je onder begeleiding van onze mountainbike gidsen genieten van mooie routes door de natuur. Cross Country, Marathon, Freeride, Downhill, Dirt – alles is in de Harz mogelijk. Voor iedereen is hier wel iets passends te vinden: van licht tot extreem, lange klimmen met snelle afdalingen, kort en gemoedelijk of juist lang en uitdagend.

Alle routes starten vanuit onze thuisbasis Hotel Hildesheimer Haus op een hoogte van 550 meter. Dit mooie authentieke hotel ligt net onder de stad Clausthal-Zellerfeld aan de westkant van de Harz. Afhankelijk van de groep, het niveau en wensen stellen we elke dag de juiste tocht samen. Het ontbijt en diner worden volledig verzorgd tijdens deze vakantie, zodat jij lekker kunt genieten en ontspannen voor, tijdens en ook na elke mountainbike tour.

afbeelding Duitsland - Harz
Cross Country, Marathon, Freeride, Downhill, Dirt – alles is in de Harz mogelijk. Voor iedereen is hier wel iets passends te vinden


Data 2017

Hieronder vind je alle geplande data voor de Harzvakantie. Mocht je met een eigen groep van 6 of meer personen willen boeken, dan is het meestal ook mogelijk om een eigen week te plannen. Neem in dat geval gerust contact met ons op.

 • 1-5 mei, minimaal 6 en maximaal 14 mountainbikers
 • 5-9 jun, minimaal 6 en maximaal 14 mountainbikers VOL
 • 14-18 aug, minimaal 6 en maximaal 14 mountainbikers
 • 16-20 okt, minimaal 6 en maximaal 14 mountainbikers

Hoe ziet het programma eruit

Deze vakantie wordt geboekt voor 5 dagen, waarbij rekening is gehouden met de aankomst- en vertrekdata. We zullen elke dag een mooie route uitstippelen, afhankelijk waar behoefte aan is. Elke avond geven we een briefing over de plannen van de volgende dag en welke route we gaan fietsen. Planning is om tussen 8.30 en 9.30 te ontbijten en rond 10.00 – 10.30 te vertrekken voor de dagtocht. Variërend per dag zullen we tussen de 3,5 en 6 uur aan het fietsen zijn, uiteraard stoppen we onderweg voor de lunch en nemen we de tijd voor een aantal fotomomenten met prachtige vergezichten.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • Maandag 1 mei, 5 juni, 14 augustus en 16 oktober: aankomstdag met kleine middagtocht, avondeten en briefing
 • Dinsdag 2 mei, 6 juni, 15 augustus en 17 oktober: dagtocht 40-60 km
 • Woensdag 3 mei, 7 juni, 16 augustus en 18 oktober: dagtocht 50-70 kilometer
 • Donderdag 4 mei, 8 juni, 17 augustus en 19 oktober: dagtocht 50-70 kilometer
 • Vrijdag 5 mei, 9 juni, 18 augustus en 20 oktober: kleine dagtocht, lunch en terugreis

Het is bij ons de regel dat iedereen op maandag om uiterlijk 12.00 uur in het Hildesheimer Haus is gearriveerd, zodat we om 13.00 gezamenlijk kunnen beginnen met de lunch en we aansluitend de eerste briefing kunnen geven. Daarna beginnen we omstreeks 14.00 uur, onder begeleiding van de gids(en),met een eerste middagtocht door het gebied maken. Wil je een dag eerder naar de Harz komen of vind je het juist leuk om er na afloop nog een weekendje aan vast te plakken? Dan kunnen wij op verzoek deze extra reservering met het Hildeheimer Haus verzorgen.

afbeelding Duitsland - Harz
Variërend per dag zullen we tussen de 3,5 en 6 uur aan het fietsen zijn, uiteraard stoppen we onderweg voor de lunch en nemen we de tijd voor een aantal foto-momenten met prachtige vergezichten


Prijzen 2017

Deze mountainbike vakantie kost €. 459,00 per persoon

Wat krijg ik voor mijn geld:

 • Een 5-daagse met 4 overnachtingen in het sfeervolle Hildesheimer Haus
 • Elke dag ontbijtbuffet
 • Gratis Wi-Fi
 • Vrij parkeren op eigen parkeerplaats
 • Stalling fietsen in een bewaakte garage
 • Betaling BTW en plaatselijk geldende toeristenbelastingen
 • Tijdens de gehele reis blijven dezelfde enthousiaste gidsen bij de groep met maximaal 15 deelnemers
 • Uitgekiende routes met een hoog belevingsgehalte
 • Gebruik vooringestelde Garmin GPS toestellen
 • Elke avond een uitgebreide briefing
 • 10% korting op de overige MTB Xperience clinics die in 2017 geboekt worden


Wat is niet bij de prijs inbegrepen?

 • Reiskosten en vervoer fietsen Nederland-Harz vice-versa
 • Lunch en diner
 • Consumpties gedurende de vakantie
 • Reis- en annuleringsverzekering

nb wij zijn blij met elke boeking en rekenen GEEN boekingskosten. Ook niet bij extra bijboekingen of andere veranderingen

afbeelding Duitsland - Harz


Accommodatie en verzorging

Tijdens deze mountainbike vakantie in de Harz verblijven we 5 dagen in Hildesheimer Haus. Deze authentieke en sfeervolle Jugendstilvilla uit 1895 heeft een lange historie als kuuroord waar zieke kinderen en gewonde soldaten tot rust konden komen. Ook nu nog kun je in de grote tuin heerlijk bijkomen van een intensieve dag op de mountainbike en genieten van alle rust.
Hildesheimer Haus ligt onder de rook van het oude mijnstadje Clausthal-Zellerfeld, wat met haar bezienswaardigheden meer dan de moeite waard is om te bezoeken. Hildesheimer Haus is stijlvol ingericht met meubels die bewust zijn afgestemd op het karakter van dit bijzondere huis.
Aangezien het Hotel op een hoogte van 550 meter ligt is de ochtendsufheid na de start in één ruk verdwenen. Je zit gelijk op een klim over mooie karrensporen of je duikt meteen naar beneden over een technisch pad, bezaaid met grote stenen en listige wortelpassages. In de omgeving heb je vaak een open uitzicht over de bergrug van de Harz. Tot in de verste verte zie je bossen en natuur. Het is echt mooi hier. We sluiten de dag graag af met een afdaling door een bos vol haarspeld bochten. Even inkomen, maar dan jagen we achter elkaar aan naar beneden. Terug bij het Hildesheimer Haus worden we elke dag weer met open armen ontvangen worden. De natuur en omgeving geven samen met dit unieke hotel het ultieme mountainbike gevoel.
We proberen bij de indeling van de slaapplaatsen er rekening mee te houden dat deelnemers uit één groep zoveel mogelijk bij elkaar in één kamer komen te liggen. eze vakantie is op basis van logies met ontbijt. In onderling overleg zoeken we elke avond een leuke horecagelegenheid voor het avondeten.

afbeelding Duitsland - Harz
Deze authentieke en sfeervolle Jugendstilvilla uit 1895 heeft een lange historie als kuuroord waar zieke kinderen en gewonde soldaten tot rust konden komen


Boeken en betaling

Zodra je een boeking maakt, ontvang je per mail een reserveringsbevestiging met een voorschotnota van 50% van het totaalbedrag. Pas na betaling van dit voorschotbedrag is de boeking definitief. Mocht deze betaling achterwege blijven, dan zijn we vrij om de reservering te annuleren en de vrijgekomen plek aan een andere geïnteresseerde aan te bieden. Het resterende bedrag (50%) dient uiterlijk 60 dagen voor aanvang betaald te worden. Zodra de boeking is gedaan ontvang je van ons een drietal documenten die je aandachtig moet nalezen en eventueel moet ondertekenen. Mocht je na het lezen van deze documenten toch willen afzien van deze mountainbike vakantie, dan is dit binnen 14 dagen na het verzenden van de documenten geheel kosteloos mogelijk.

afbeelding Duitsland - Harz


Voorwaarden

Het is aan ons de taak om je een onvergetelijke mountainbike vakantie te bezorgen. Dit doen we graag en daarom hebben we een paar eenvoudige punten die onze leidraad zijn. Dit werkt voor ons prettig en voor jou geeft het duidelijkheid.

 • We verwachten dat je fit genoeg bent om het bergachtig gebied van de Harz te kunnen fietsen
 • Onze gidsen zoeken in het geval van onverwachte gebeurtenissen altijd naar de beste oplossingen, waarbij het belang en veiligheid van de deelnemers voorop staan. Met name veranderende weersomstandigheden kunnen invloed hebben op het verloop van het schema. Alle gidsen zijn getraind om het risico op letsel, calamiteiten en/of ongelukken zo veel mogelijk te voorkomen
 • Rond het middaguur stoppen we op de route voor de lunch
 • "Samen uit, samen thuis" houden we graag hoog in het vaandel. In sommige gevallen kan in overleg met de groep ervoor gekozen worden om de groep in twee kleinere groepen op te splitsen, zodat iedereen toch op zijn of haar niveau kan blijven fietsen
 • Onze gidsen zijn ervaren in het fietsen in bergachtige omstandigheden en hebben een grote verantwoordelijkheid richting de deelnemers. De gids is ook degene die de leiding heeft en beslissingen neemt die iedereen moet opvolgen
 • Voor deelname aan onze buitenlandse reizen is het verstandig om een reisverzekering met dekking voor extreme sporten af te sluiten. Ook ziekte en verwondingen moeten dan eigenlijk binnen de dekking vallen
 • MTB Xperience en haar gidsen kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor ongelukken, ziektes en andere ongemakken
 • Deelname aan onze reizen is geheel op eigen risico. MTB Xperience, haar gidsen en eventuele derde betrokken partijen kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele gevolgen die voor, tijdens of na de reis worden veroorzaakt door de deelnemer zelf of een eventuele betrokken derde partij

Algemene voorwaarden MTB Xperience

De volledige algemene voorwaarden van MTB Xperience kun je hier downloaden.

afbeelding Duitsland - Harz