Nightride Xperience 2016

In 2015 organiseerden we elke derde vrijdagavond van de maanden december t/m maart een mountainbike Nightride Xperience ergens in Friesland. De eerste editie vond plaats in de Friese Wouden, gevolgd door de nightrides in het Lauwersmeergebied, het Fries Drentse Wold en door de bossen van Gaasterland. In totaal hebben meer dan 350 deelnemers kunnen genieten van 1 van deze Nightrides.

Het plan was om deze serie Nightrides ook weer voor het seizoen 2015-2016 op de agenda te plaatsen. Nu een jaar later moeten we concluderen dat het draagvlak bij de Natuurorganisaties behoorlijk is verdwenen. Hiervoor worden een aantal redenen genoemd. De belangrijkste en de steeds terugkomende reden is dat de landeigenaren steeds vaker geconfronteerd worden met mountainbikers die in de nachtelijke uren door het bos rijden. Op zich is dit rijden niet het probleem, maar juist de verlichting die gebruikt wordt. Velen hebben inmiddels al de weg naar onze Chinese vrienden weten te vinden en bijna iedereen is op dit moment wel in het bezit van een verlichtingsset die niet op een terreinauto zouden misstaan. Al is het op de meeste plekken gewoon toegestaan om in het donker door het bos te fietsen, we moeten niet vergeten dat het bos in de nachtelijke uren de rustplek is voor vele dieren. Met name het grootwild zoekt 's nachts de beschutting van het bos op om te rusten. Nu er steeds meer mountainbikers individueel of in groepsverband met groot licht door het bos rijden ontstaat er ook steeds meer onrust onder de dieren.
Wij hebben als organisatie alle begrip voor het standpunt van de landeigenaren en hebben dan ook besloten om in de toekomst geen invulling meer te geven aan het organiseren van Nightrides. Om deze serie toch te kunnen afsluiten willen we samen met Staatsbosbeheer nog 1 Nightride organiseren in het Lauwersmeergebied. Deze staat gepland op zaterdagavond 5 maart.

Zaterdagavond 5 maart 2016 zal de allerlaatste Nightride in Lauwersoog verreden worden.

Voor deze laatste Nightride Xperience zijn we te gast in de schitterende bosrijke omgeving in het Lauwersmeergebied in het uiterste noorden tussen Friesland en Groningen.  Er kan gekozen worden uit 2 routes van ca. 30 of 40 kilometer. De start en finish is in Lauwersoog bij Restaurant Suyderoogh. Een deel van de route loopt door het Nationaal Park Lauwersmeer en een deel over het militaire oefenterrein Marnerwaard. De route is divers en bestaat uit singletrails, zandpaden, bospaden en open veldvlaktes. Dit gebied is uitzonderlijk mooi en laat je zien waarom hier zomerdag vele toeristen verblijven.

Het parcours is bijna 100% onverhard en loopt grootendeels helemaal door bosachtig gebied over zandpaden, singletrails en bospaden. Grote delen van het parcours worden ook opgenomen in de eerste etappe van de Merida Dutch Cross Country. 

Tijdens deze Nightride Xperience hebben we de route helemaal gemarkeert met reflecterende belinting en een aantal afslagen voorzien van verlichting. Onderweg komt je zowel op de korte als de lange route een verversingspost tegen met drinken andere versnaperingen om zo weer even op adem te komen.

afbeelding Nightrides 2016
Nightride Lauwersmeer

We hebben als laatste nog een aantal tips en tools die we jullie willen meegeven:

 • Start op zaterdagavond 5 maart tussen 19.00 en 19.15
 • Inschrijven kan via het inschrijfformulier onderaan deze pagina.
 • Er kunnen maximaal 100 deelnemers meedoen aan deze Nightride. Inschrijvers zijn altijd zeker van deelname. Bij niet inschrijven loop je het risico dat je naast het net vist.
 • Het inschrijfgeld is €. 12,50 p.p. en is inclusief koffie/thee bij aankomst en een warme kop gevulde soep na afloop bij het Restaurant Suyderoogh. Een deel van het inschrijfgeld zal aan het Nationaal Park Lauwersmeer afgedragen worden. Zo kunnen we als mountainbikers een steentje bijdrage aan het in stand houden van de natuur.
 • Zodra je hebt ingeschreven ontvang je een factuur voor de betaling. Alleen na betaling ben je verzekerd van deelname.
 • Zorg voor goede en warme kleding. Denk daarbij ook aan een regenjas en een paar warme handschoenen.
 • Een helm is zeker met een Nightride een must en daarom ook verplicht.
 • Zorg voor voldoende (opgeladen) verlichting op de fiets. Vergeet daarbij niet het achterlicht.
 • Zorg dat je wat extra materiaal bij je hebt in het geval van een lekke band, kapotte ketting etc.
 • We kunnen gebruik maken van de gastvrijheid van de accommodatie van restaurant Suyderoogh en we willen er dan ook op aandringen om na afloop niet met smerige schoenen en kleding naar binnen te lopen.
 • Neem voor noodgevallen een mobiele telefoon mee en verpak deze waterdicht. Tijdens de tocht zijn we op de volgende nummers te bereiken: Fokko Hoeksma 06-14418242, Han Settels 06-29547752 en Freddy Hartlief 06-34112127. Programeer deze nummers alvast in je telefoon.
 • Mocht het noodzakelijk zijn dan is er bij problemen de mogelijkheid dat we rijders van het parcours op kunnen halen. Hou wel rekening op mogelijk wat wachttijd. We rekenen echter wel op enige zelfredzaamheid bij lekke banden, kapotte kettingen etc.
 • Onderweg zijn er geen verkeersregelaars. Wees je ervan bewust dat je niet alleen op de weg bent en dat je volgens de wet een normale verkeersdeelnemer bent.
 • Deelname is geheel op eigen risico.
 • Na afloop is er de mogelijkheid om de fietsen af te spuiten.

afbeelding Nightrides 2016
Nightride Lauwersmeer

Mochten er na het lezen van deze info nog vragen zijn dan kun je altijd contact opnemen met MTB Xperience, telefoonnummer 06-14418242 of via de mail; info@mtb-xperience.nl

De start en finish is bij:

Restaurant Suyderoogh
De Rug 5
9976 VT Lauwersoog


•Vanuit richting Assen: bij Groningen ringweg-oost nemen, daarna borden Lauwersoog volgen
•Vanuit richting Leeuwarden: richting Dokkum, daarna borden Lauwersoog volgen
•Vanuit richting Zwolle: richting Leeuwarden, dan Dokkum en daarna borden Lauwersoog volgen
•Vanuit richting Noord-Holland: richting Leeuwarden, dan Dokkum, daarna borden Lauwersoog volgen

Bij het restaurant is voldoende ruimte om te parkeren.