Trans Slovenië

Slovenië is voor de meeste mountainbikers onder ons nog het onbekende land tussen Italië en Kroatië. Voor diegene die Slovenië al eens op de mountainbike verkend hebben, is dit het land met de meest vette trails door afwisselende landschappen tussen de Julische Alpen en de zonnige Adriatische Kust. Deze twee gebieden zijn met oeroude militaire paden uit de Eerste Wereldoorlog en vele ongerepte en deels verborgen trails met elkaar verbonden. Deze 6- of 7-daagse Trans Slovenië is een niet al te zware uitdaging met vele mogelijke varianten over ontelbare gravelpaden, singletrails en bospaden. Dik 439 kilometer en 10.935 hoogtemeters brengen je in 7 dagen van het hoogalpine gebied in Zuid-Oostenrijk naar Piran aan de kust van Istrië. Kies je voor de 6-daagse variant dan bespaar je 64 kilometer en 2.000 hoogtemeters. Dit zijn overigens de getallen wanneer je gaat voor de standaardversie van deze Trans Slovenië. Bijna elke dag is er ook een kortere of langere variant beschikbaar, zodat je deze tour geheel naar eigen niveau kunt indelen.

De vergezichten zijn elke keer weer zo verrassend dat, wanneer je hier eenmaal hebt gefietst, de herinneringen blijven hangen. Herinneringen, die ontstaan meestal niet door beelden maar door belevingen. Avontuur is een buitengewone, opwindende en soms risicovolle bezigheid, een beleving die zich onderscheidt van de dagelijkse gang van zaken, alles in het teken om iets nieuws te ontdekken. Elke dag, elk uur en elke kilometer ontdek je tijdens deze Trans Slovenië steeds weer verborgen en nieuwsgierige paadjes en ervaar je hoe verschrikkelijk gastvrij de plaatselijke bevolking hier is. Deze Trans Slovenië is zo'n avontuur, een avontuur die bij elke mountainbiker eigenlijk op de "Bucketlist" zou moeten staan.

afbeelding Trans Slovenië
De Soca is voor een paar dagen jou trouwe reisgezelschap

'DobrodoŠla'! Welkom in één van de groenste landen van Europa: het landelijke Slovenië, een jong, groen en bergachtig land in Midden-Europa aan de zuidrand van de Alpen. Slovenië behoorde eeuwenlang tot Oostenrijk, tot het in 1918 met andere Zuid-Slavische volken (Kroaten, Serviërs) werd samengevoegd tot de kunstmatige staat die we allemaal kennen als het voormalige Joegoslavië.
Maar het landschap, de tradities en de eetgewoonten - ze lagen en liggen nog altijd dichter bij Wenen dan bij Belgrado. Slovenië werd op 25 juni 1991, nadat het zijn eigen onafhankelijkheid uitriep, weer een soevereine staat. De laatste jaren wordt Slovenië, geheel terecht, steeds populairder als mountainbikeland.

Als ik groen zeg, denk ik aan Slovenië. Als ik Slovenië zeg, voel ik spanning en gelijkertijd onrust. Als ik spanning voel dan denk ik weer aan het mountainbiken in Slovenië.

Slovenië is het enige land in Europa met Alpen, de Middellandse Zee, de Panonische Laagvlakte en de geheimzinnige Karst binnen haar landsgrenzen. Ook wij zijn steeds weer verrast door de afwisseling die het landschap in Slovenië tentoonstelt. Zodra je in het noorden de Alpen verlaat, zie je de Middellandse Zee al bijna voor je liggen. Dagenlang ben je onderweg door alpine gebied met de o zo karakteristieke beboste hellingen en open groene vlaktes. Zo sta je op een bergweide en zo fiets je weer langs 1 van de duizenden kilometers aan beekjes die Slovenië rijk is. Zo fiets je door het Sloveense Toscane en zo fiets je plotseling aan de Middellandse Zee. Deze grote verscheidenheid op zo'n kleine afstand is juist ook het bijzondere aan dit mooie land. Hier kun je nog fietsen in een oerbos of langs en, zelfs door, de oude wijnplantages. In dit land kun je genieten van de gastvrijheid met een grote letter G en 's avonds heerlijk wegdromen bij de verhalen die de uitbaters van de oude hutten je bij een haardvuur te vertellen hebben. Feel Slovenia.

Data 2017

Hieronder vind je alle geplande data voor de Trans Slovenië in 2017. Mocht je met een eigen groep van 8 of meer personen willen boeken, dan is het meestal ook mogelijk om een eigen week te plannen. Neem in dat geval gerust contact met ons op.

 • 30 april-5 mei als 6-daagse variant
 • 29 april-5 mei als 7-daagse variant
 • 21-26 mei als 6-daagse variant (vol)
 • 20-26 mei als 7-daagse variant (vol)
 • 28 mei-2 juni als 6-daagse variant
 • 27 mei-2 juni als 7-daagse variant
 • 4-9 juni als 6-daagse variant (nog maar een paar plekken beschikbaar)
 • 3-9 juni als 7-daagse variant (nog maar een paar plekken beschikbaar)
 • 16-21 juli als 6-daagse variant (vol)
 • 15-21 juli als 7-daagse variant (vol)
 • 27 aug-1 sept als 6-daagse variant (vol)
 • 26 aug-1 sept als 7-daagse variant (vol)
 • 16-22 sept (vol)
 • 24-29 sept als 6-daagse variant (vol)
 • 23-29 sept als 7-daagse variant (vol)
 • 1-6 okt als 6-daagse variant (nog maar een paar plekken beschikbaar)
 • 30 sept-6 okt als 7-daagse variant (nog maar een paar plekken beschikbaar)

  Elke Trans Slovenië gaat door bij een minimale deelname van 8 personen.

  Informatie en route Trans Slovenië

  Hieronder vind je een overzicht met algemene informatie, alle dagetappe's en boekingsinfo.

  Foto Algemene beschrijving Trans Slovenië

  Algemene beschrijving

  Faak - Piran: 439 km en 10.935 hoogtemeters Kraj. Gora-Piran: 370 km en 8.773 hoogtemeters

  Foto Dag 1, Faak am See - Kranjska Gora Trans Slovenië

  Dag 1, Faak am See - Kranjska Gora

  Korte variant: 38 km en 1.230 hoogtemeters Standaard etappe: 64 km en 2.000 hoogtemeters.

  Foto Dag 2, Kranjska Gora - Bovec Trans Slovenië

  Dag 2, Kranjska Gora - Bovec

  Standaard etappe: 52 km en 1.204 hoogtemeters Lange variant: 65 km en 1.685 hoogtemeters

  Foto Dag 3, Bovec - Kobarid Trans Slovenië

  Dag 3, Bovec - Kobarid

  Korte variant: 59 km en 1.486 hoogtemeters Standaard etappe : 64 km en 1.648 hoogtemeters Lange variant: 79 km en 2.042 hoogtemeters

  Foto Dag 4, Kobarid - Tolmin Trans Slovenië

  Dag 4, Kobarid - Tolmin

  Standaard etappe: 47 km en 1.485 hoogtemeters Lange variant: 75 km en 2.382 hoogtemeters

  Foto Dag 5, Tolmin - Šmartno Trans Slovenië

  Dag 5, Tolmin - Šmartno

  Standaard etappe: 65 km en 1.750 hoogtemeters Lange variant: 91 km en 2.476 hoogtemeters

  Foto Dag 6, Šmartno - Lipica Trans Slovenië

  Dag 6, Šmartno - Lipica

  Standaard etappe: 85 km en 1.762 hoogtemeters

  Foto Dag 7, Lipica - Piran Trans Slovenië

  Dag 7, Lipica - Piran

  Standaard etappe: 66 km en 1.507 hoogtemeters

  Foto Boekingsinfo Trans Slovenië

  Boekingsinfo