Mountainbikevakantie in Sauerland, Duitsland

Op de boomloze top van de Kahler Asten stoppen we dan eindelijk. Het hart probeert als een malle zoveel mogelijk zuurstof naar de brandende spieren te pompen. Met het gevoel dat we net voor de zoveelste keer de Alpe d’Huez op zijn geklommen, zijn we aangekomen op de 1 na hoogste berg van Sauerland. Onder ons ligt Winterberg en in alle windrichtingen lopen de bergruggen van het Rothaar gebergte als groene strepen aan de horizon het beeld uit. Een uitzicht dat zo op elke ansichtkaart thuis zou kunnen horen. Maar ook een beeld wat in het niks meer doet denken aan de ravage die hier op 18 januari 2007 heerste. De zware storm Kyrill had net over heel Europa huisgehouden en ook Sauerland in een totale chaos achtergelaten. Windstoten tot ver boven de 200 kilometer per uur geselden hier destijds de bergflanken en scalpeerde daarmee complete bossen. Als luciferprikjes lagen de bomen in een mikado patroon over de berghellingen verspreid.

Als je hier een paar dagen rondfietst, dan zul je ontdekken dat er nog steeds vele vierkante kilometers aan bomenkerkhoven zijn blijven liggen. Nu de bosbouwmachines hun werk hebben gedaan zijn er ook mooie open plekken, met de meest waanzinnige panorama’s, voor teruggekomen en kunnen wij als mountainbikers dankbaar gebruik maken van deze nieuwe mogelijkheden. Op de voormalige slachtvelden, waar 10 jaar geleden nog ondoordringbaar bos stond, zijn inmiddels flowtrails ontstaan en hebben bosarbeiders bij het ruimen van de chaos ook hele nieuwe wegen gemaakt, waar wij nu dankbaar gebruik van kunnen maken. Hier bovenop de Kahler Asten duiken we gelijk een van de vele trails in, die als serpentines steil door het donkere bos naar beneden kringelen. Onderweg proberen wortelpassages, kleine dropp’s en laaghangende takken ons het leven zuur te maken, maar met een beetje techniek kom je al gauw met een big smile het bos weer uit.

Hoogtijd voor een lunch in het mooie authentieke Züschen, net ten zuiden van Winterberg. Een dorp met de typische vakwerkhuizen waar de balkons volgehangen zijn met kleurrijke geraniums. Je kunt het kitsch noemen, maar het geeft wel een op en top vakantiegevoel. Na de lunch gaat het weer snel in een treintje over bochtige trails en verdomde steile schrotterpaden omhoog naar de Ruhrquelle. Inmiddels hebben we sinds het ontbijt alweer een dikke 1.000 hoogtemeters in de benen en dat is te voelen ook. Het continu stijgen en dalen is typisch voor het ‘land van de 1.000 bergen’. Tien keer 100 meter stijgen kost veel meer kracht dan wanneer je deze hoogtemeters aan een stuk in de Alpen wegtrappen. Hier op een dikke 600 meter hoogte vinden we als een nietig stroompje de oorsprong van de Ruhr. Een stroompje die na 217 kilometer als volwaardige bevaarbare rivier bij Duisberg met de Rijn samenvloeit. Deze rivier is de naamdrager is van het grootse industriële gebied van Europa, het Ruhrgebied. Vanaf de Ruhrquelle zijn de keuzes weer legio en kunnen we alle kanten op.

Wij kiezen voor een bezoek aan het verrassende landschap van de Niedersfelder Hochheide. De weg er naartoe is alweer een groot genot om te fietsen, afwisselend passeren we over schrotterpaden, trails en smalle bospaden een schitterende mix van donkere dennenbossen en beukenwouden met een betoverend lichtschouwspel. Eenmaal boven op het hoogplateau aangekomen valt de mond gelijk open. Misvormde dennen die als gebruikte ragebollen eenzaam op een groot tapijt van jenever-, bosbes en veenbesstruiken staan en daarnaast ook nog eens kilometers aan spannende trails en smalle holle wegen herbergen. Wanneer je na al deze natuurlijke flowtrails weer op een gravelpad staat, ben je blij dat ook deze dag een einde heeft en we zo langzamerhand weer richting Nesselbach gaan rijden en kun je onderweg je alvast voorbereiden op wat we voor de volgende dag hebben uitgedacht.
Zo zou een dag hier in Sauerland eruit kunnen zien. Een dag met alleen maar soultrails, mooie klimmen en panorama’s voor het oprapen, alles in een verrassende mix van de meest uiteenlopende landschappen.

Op een paar uurtjes rijden van de Nederlandse oostgrens ligt in het midden van Duitsland het pareltje dat dus Sauerland heet. Voor velen bekend als de dichtstbijzijnde mogelijkheid om in de winter op de lange latten te staan, maar de laatste jaren heeft Sauerland zich ook razendsnel weten te ontwikkelen tot een populair mountainbikegebied. Al is het zo dicht bij huis, met alleen maar groene heuvels die soms tot boven de 800 meter reiken, voel je je hier ook echt in het buitenland. Hier kun je elke dag naar hartenlust genieten van de meest mooie routes, doorspekt met trails en waanzinnige panorama's. Een midweek fietsen rond de op 1 na hoogste berg van Sauerland, de Kahler Asten (842 mtr), door eindeloze bossen en idyllische dalen. Sauerland heeft zeker alles in huis voor een meer dan geslaagde mountainbikevakantie.

Dit is een gebied waar het hart van elke mountainbiker sneller gaat kloppen, of je nu een downhiller, toer- of crosscountryrijder bent; de bossen, dalen en bergen van Sauerland is een ideale speeltuin voor iedereen met een liefde voor het mountainbiken. Elke dag kun je genieten van de meest waanzinnige trails, beklimmingen, downhills en gastvrije mensen en ontdek je steeds meer van dit uitzonderlijke middelgebergte. Meer dan 2.400 heuvels van boven de 400 meter herbergen 1.600 kilometer aan onverharde paden en trails. Dagetappes waar meer dan 40% aan trails in zijn verwerkt zijn geen uitzondering en elke dag trap je genoeg hoogtemeters weg om steeds weer jouw grens op te zoeken.

afbeelding Duitsland - Sauerland
Misvormde dennen die als gebruikte ragebollen eenzaam op een groot tapijt van jenever-, bosbes en veenbesstruiken staan en daarnaast ook nog eens kilometers aan spannende trails en smalle holle wegen herbergen

Tijdens deze vakantie hebben we 1 van de dagen ingepland op het Bikepark in Winterberg. Hier krijgen alle deelnemers de mogelijkheid deel te nemen aan een door ons verzorgde downhill clinic. Bikepark Winterberg bestaat uit 10 verschillende downhill parcoursen met sprongen, snelle bochten en spectaculaire afdalingen. De downhill parcoursen variëren van beginnersniveau tot ultra pro en onze eigen instructeurs zorgen er deze dag voor dat je in no-time de technieken van het downhillen onder de knie krijgt. Een dag waar je onbeperkt over de mooie en uitdagende parktrails kunt rijden. Het programma is zo samengesteld dat zowel een gemiddelde biker als een mountainbiker met meer downhill ervaring deze dag aan zijn trekken komt en iedereen de dag van zijn leven zal beleven. De clinic en liftpas zitten bij de prijs van deze mountainbikevakantie inbegrepen. Alleen de huur voor de bodyprotection (verplicht), downhill of freeride fiets is voor eigen rekening.

afbeelding Duitsland - Sauerland
Handen op de remmen, voeten stevig op de pedalen en blik naar voren, beleef de kick van de downhill clinic op Bikepark Winterberg


Interesse? Hoe nu verder

Ga de uitdaging aan en ondervind zelf wat wij als MTB Xperience te bieden hebben. Hieronder lees je alle details die je misschien nodig hebt om te besluiten deze mooie MTB vakantie in het hart van Sauerland te boeken. We houden ervan om duidelijk te zijn zodat je vooraf precies weet wat je te wachten staat. Mochten er ondanks alles nog vragen zijn, dan horen we dat natuurlijk graag van jou via het onderstaande contactformulier. Bellen mag natuurlijk ook, we zijn te bereiken op 050-2069021 of 06-21131510 (Fokko). Ben je na het lezen van onderstaande informatie overgehaald en wil je boeken, dan kan dat via het inschrijfformulier onder aan deze pagina.
Wij wensen je in ieder geval veel voorpret en hopen dat we in 2019 samen met jou over de meest adembenemende trails door het mooie Sauerland fietsen.

afbeelding Duitsland - Sauerland
Hier kun je naar hartenlust elke dag genieten van de meest mooie routes, doorspekt met trails en waanzinnige panorama's.


Waar ga je aan beginnen

Elke dag kun je onder begeleiding van onze mountainbike gidsen genieten van mooie routes door het heuvelachtige Sauerland. Cross Country, Marathon, Freeride, Downhill, Dirt – alles is in principe in Sauerland mogelijk. Voor iedereen is hier wel iets passends te vinden: van licht tot extreem, lange klimmen met snelle afdalingen, kort en gemoedelijk of juist lang en uitdagend.

Alle routes starten vanuit onze thuisbasis Landgasthof Nesselbach dat op een hoogte van 600 meter ligt. Deze mooie authentieke Gasthof ligt net onder het stadje Winterberg aan de zuidkant van Sauerland. Afhankelijk van de groep, het niveau en de wensen stellen we elke dag een mooie dagtocht samen. Het ontbijt, lunchpakket en diner worden volledig verzorgd tijdens deze vakantie, zodat jij lekker kunt genieten en ontspannen voor, tijdens maar ook na elke mountainbike tour.

afbeelding Duitsland - Sauerland
Cross Country, Marathon, Freeride, Downhill, Dirt – alles is Sauerland mogelijk. Voor iedereen is hier wel iets passends te vinden


Data 2018

Op dit moment zijn er geen Sauerlandvakanties voor 2018 gepland. 

Mocht je met een eigen groep van 8 of meer personen willen boeken, dan is het mogelijk om een eigen midweek/lang weekend te plannen. Neem in dat geval gerust vrijblijvend contact met ons op.


Hoe ziet het programma eruit

Deze vakantie wordt geboekt voor 5 dagen, waarbij rekening is gehouden met de aankomst- en vertrekdag. Afhankelijk van de groep, het niveau en wensen stellen we elke dag een mooie dagtocht samen. Elke avond geven we een briefing over de plannen van de volgende dag en de routes die we gaan fietsen. Planning is om tussen 8.30 en 9.30 te ontbijten en rond 10.00 – 10.30 te vertrekken voor de dagtocht. Variërend per dag zullen we tussen de 3,5 en 6 uur aan het fietsen zijn, uiteraard stoppen we onderweg voor de lunch en nemen we de tijd voor een aantal fotomomenten van de prachtige vergezichten.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • Maandag: aankomstdag met middagtocht, avondeten en briefing
 • Dinsdag: dagtocht 50-60 km
 • Woensdag: dagtocht 50-60 kilometer
 • Donderdag Bikepark Winterberg
 • Vrijdag: ochtendtocht, lunch en terugreis

Het is bij ons de regel dat iedereen op de maandag om uiterlijk 12.00 uur in Landgasthof Nesselbach is gearriveerd, zodat we om 13.00 gezamenlijk kunnen beginnen met de lunch en we aansluitend de eerste briefing kunnen geven. Daarna beginnen we omstreeks 14.00 uur, onder begeleiding van de gids(en), met een eerste middagtocht door het gebied rond Nesselbach. Wil je een dag eerder naar Sauerland komen of vind je het juist leuk om er na afloop nog een weekendje aan vast te plakken? Dan kunnen wij op verzoek deze extra reservering met Landgasthof Nesselbach verzorgen.

afbeelding Duitsland - Sauerland
Variërend per dag zullen we tussen de 3,5 en 6 uur aan het fietsen zijn, uiteraard stoppen we onderweg voor de lunch en nemen we de tijd voor een aantal fotomomenten


Prijzen 2018

Deze mountainbikevakantie kost €. 499,00 per persoon

Wat krijg ik voor mijn geld:

 • Een 5-daagse met 4 overnachtingen in Landgasthof Nesselbach
 • Elke dag ontbijtbuffet, lunchpakket en diner
 • Gratis Wi-Fi
 • Vrij parkeren op eigen parkeerplaats
 • Stalling fietsen in een bewaakte garage
 • Betaling BTW en plaatselijk geldende toeristenbelastingen
 • Tijdens de gehele reis blijven dezelfde enthousiaste gidsen bij de groep met maximaal 15 deelnemers
 • Uitgekiende routes met een hoog belevingsgehalte
 • Elke avond een uitgebreide briefing
 • Downhill clinic op Bikepark Winterberg
 • Liftpas Winterberg voor de downhill clinic
 • 10% korting op een 2018 MTB Xperience clinic/workshop


Wat is niet bij de prijs inbegrepen?

 • Reiskosten en vervoer fietsen Nederland-Sauerland vice-versa
 • Lunches in horecagelegenheden onderweg
 • Diner op vrijdag
 • Consumpties gedurende de vakantie
 • Huur bodyprotection en downhill/freeride mountainbike tbv de downhill clinic
 • Reis- en annuleringsverzekering

nb wij zijn blij met elke boeking en rekenen geen boekingskosten. Ook niet bij extra bijboekingen of andere aanpassingen in de boekingen.

afbeelding Duitsland - Sauerland
Soultrails, mooie klimmen en panorama’s voor het oprapen, alles in een verrassende mix van de meest uiteenlopende landschappen


Accommodatie en verzorging

Tijdens deze mountainbikevakantie in het Sauerland verblijven we 5 dagen bij het Nederlandse stel Harold en Carin. Zij runnen sinds 2012 op een schitterende locatie in Nesselbach een Landgasthof waar gezelligheid en gastvrijheid met hoofdletters geschreven worden en iedereen zich gelijk thuis zal voelen. Nesselbach ligt in het centrum van Hoch Sauerland, net onder de rook van Winterberg. Deze sfeervolle accommodatie is een perfecte plek om elke dag weer met een nieuw mountainbike avontuur te beginnen en na afloop in de grote tuin heerlijk bij te komen van een intensieve dag op de mountainbike en te genieten van het geweldige uitzicht over de Schmallenberg. Landgasthof Nesselbach ligt op een hoogte van dik 600 meter waardoor we elke dag naar hartelust met de routes kunnen variëren. Een ideale plek om gelijk te starten met een stevige beklimming of juist met een snelle afdaling. We hebben in dit gebied vele routes uitgewerkt en die staan allemaal garant voor afwisseling, beleving, genieten, mooie open vlaktes met dito panorama, de meest mooie trails door diepe bossen, liefelijke dalen en groene weides en hebben allemaal een gezonde verhouding tussen uphill en downhill. Waar je hier ook rijdt, je zit zo op een inspannende klim over mooie bospaden of bike je over een supertrail die bezaaid is met grote stenen en listige wortelpassages. In deze omgeving heb je vaak mooie open vergezichten over de vele heuvels van het Rothaargebergte van Sauerland. We sluiten de dag graag af met een afdaling op volle snelheid door het bos en worden bij 'thuiskomst' weer door Harold en Carin met open armen ontvangen. De natuur en de trails geven samen met dit mooie Landgasthof het ultieme mountainbikegevoel.

We verblijven hier op basis van volpension. Elke ochtend beginnen we met een riant ontbijtbuffet, zodat we gelijk een stevige basis kunnen leggen voor de eerste beklimmingen. Ook nemen we elke dag een bikers-lunchpakket mee zodat we onderweg geen honger hoeven te lijden. Elke avond krijgen we een heerlijk driegangenmenu voorgeschoteld en is 1 van de avonden ingepland om te genieten van een BBQ in de tuin. We hebben tijdens deze mountainbikevakantie de beschikking over 17 slaapplaatsen verdeeld over 2-, 3- en 4-persoonskamers. De ruime en lichte kamers zijn van alle gemakken voorzien en eigen douche, toilet, zithoek en draadloos internet zijn natuurlijk aanwezig. We proberen bij de indeling van de slaapplaatsen er rekening mee te houden dat deelnemers uit één groep zoveel mogelijk bij elkaar in één kamer komen te liggen.

afbeelding Duitsland - Sauerland
Nesselbach is een Landgasthof waar gezelligheid en gastvrijheid met hoofdletters geschreven worden en iedereen zich gelijk thuis zal voelen


Boeken en betaling

Zodra je een boeking maakt, ontvang je per mail een reserveringsbevestiging met een voorschotnota van 50% van het totaalbedrag. Pas na betaling van dit voorschotbedrag is de boeking definitief. Mocht deze betaling achterwege blijven, dan zijn we vrij om de reservering te annuleren en de vrijgekomen plek aan een andere geïnteresseerde aan te bieden. Het resterende bedrag (50%) dient uiterlijk 60 dagen voor aanvang betaald te worden. Zodra de boeking is gedaan ontvang je van ons een aantal documenten die je aandachtig moet nalezen en eventueel moet ondertekenen. Mocht je na het lezen van deze documenten toch willen afzien van deze mountainbikevakantie, dan is dit binnen 14 dagen na het verzenden van de documenten geheel kosteloos mogelijk.

afbeelding Duitsland - Sauerland
We hebben in dit gebied vele routes uitgewerkt die allemaal garant staan voor afwisseling, beleving, genieten, mooie open vlaktes met dito panorama, de meest mooie trails door diepe bossen, liefelijke dalen en groene weides en hebben allemaal een gezonde verhouding tussen uphill en downhill


Voorwaarden

Het is aan ons de taak om je een onvergetelijke mountainbikevakantie te bezorgen. Dit doen we graag en daarom hebben we een paar eenvoudige punten die onze leidraad zijn. Dit werkt voor ons prettig en voor jou geeft het duidelijkheid.

 • We verwachten dat je fit genoeg bent om door bergachtig gebied van Sauerland te kunnen fietsen
 • Onze gidsen zoeken in het geval van onverwachte gebeurtenissen altijd naar de beste oplossingen, waarbij het belang en veiligheid van de deelnemers voorop staan. Met name veranderende weersomstandigheden kunnen invloed hebben op het verloop van het schema. Alle gidsen zijn getraind om het risico op letsel, calamiteiten en/of ongelukken zo veel mogelijk te voorkomen
 • Rond het middaguur stoppen we op de route voor de lunch
 • "Samen uit, samen thuis" houden we graag hoog in het vaandel. In sommige gevallen kan in overleg met de groep ervoor gekozen worden om de groep in twee kleinere groepen op te splitsen, zodat iedereen toch op zijn of haar niveau kan blijven fietsen
 • Onze gidsen zijn ervaren in het fietsen in bergachtige omstandigheden en hebben een grote verantwoordelijkheid richting de deelnemers. De gids is ook degene die de leiding heeft en beslissingen neemt die iedereen moet opvolgen
 • Voor deelname aan onze buitenlandse reizen is het verstandig om een reisverzekering met dekking voor extreme sporten af te sluiten. Ook ziekte en verwondingen moeten dan eigenlijk binnen de dekking vallen
 • MTB Xperience en haar gidsen kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor ongelukken, ziektes en andere ongemakken
 • Deelname aan onze reizen is geheel op eigen risico. MTB Xperience, haar gidsen en eventuele derde betrokken partijen kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele gevolgen die voor, tijdens of na de reis worden veroorzaakt door de deelnemer zelf of een eventuele betrokken derde partij

Algemene voorwaarden MTB Xperience

De volledige algemene voorwaarden van MTB Xperience kun je hier downloaden.

afbeelding Duitsland - Sauerland