Mountainbike Weekend in de Harz, Oost-Duitsland

Het is alsof je midden in een scène van een bikersdroom zit. Het bos omarmt je als een groene, pluizige fleecedeken. In de lucht hangt de zoete geur van dennenbomen en vochtige aarde. De zonnestralen prikken als theaterlampen door het bladerdak, waar menige toneelmeester jaloers op zou zijn. Bijna geluidloos rollen de banden over de zachte, met naalden bedekte, grond. Naast de trail kabbelt een lieflijk beekje. Het enige wat mist zijn de elfjes die fladderend tussen de bomen met je meevliegen en je de juiste weg over deze flowtrails wijzen.

Dit klinkt misschien allemaal een beetje zweverig, maar is wel degelijk het gevoel waar je in deze feeërieke omgeving continu op getrakteerd wordt. Fantastische uitzichten, listige singletrails, lange klimmen en snelle afdalingen laten het hart van menige mountainbiker hier sneller kloppen.
Tussen Hannover en Leipzig ligt het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. Een geweldig mountainbike eldorado met technische trails, gravelpaden, verstopte wandelpaden en rotsachtige passages door frisgroene loofbossen, betoverende sparrebossen en diepe kloven.
Handen op de remmen, voeten stevig op de pedalen en blik naar voren, beleef de kick van de Harz en laat je eens volledig verrassen!

Op nog geen 3 uurtjes rijden van de Nederlandse oostgrens ligt in het midden van Duitsland het Nationaal Park de Harz. Een lang weekend fietsen rond de hoogste berg van Noord-Duitsland, de Brocken (1.142 mtr). De Harz heeft zeker alles in huis voor een meer dan geslaagde mountainbike weekend. Dit is een gebied met prachtige singletracks, maar bovenal een omgeving met veel historie. Hier liep namelijk in de tijd van het IJzeren Gordijn de feitelijke grens tussen Oost- en West-Duitsland. Dat de Harz nog zo mooi is hebben we dan ook te danken aan deze Koude Oorlog. Destijds liep de grens tussen West- en Oost-Duitsland namelijk precies over deze bergrug.
Tegenwoordig rijden we zonder problemen over de vele paden en trails aan de oostkant om vervolgens moeiteloos aan de westkant van de voormalige grens verder te gaan. Zo vind je aan het einde van een mooie glooiende en bochtige singletrack een grote stuwdam, de Eckertalsperre. Het landschap is hier net een schilderij van Bob Ross! Een mooi spiegelend meer, omringd door woeste bossen die elk jaargetijde weer hun eigen kleuren hebben. Een schitterend uitzicht, maar wel met een heel donker randje: de Eckerdal-stuwdam is namelijk in de Tweede Wereldoorlog aangelegd door dwangarbeiders en krijgsgevangenen. Dat de Harz tijdens de Koude Oorlog tussen West en Oost deel uitmaakte van het grensgebied heeft de natuur hier zeker goed gedaan. Terwijl het IJzeren Gordijn voor mensen vooral angst en ellende betekende, vonden dieren en planten in de schaduw ervan een plek om ongestoord hun gang te gaan. Van intensieve bosbouw, zoals bijvoorbeeld in de Ardennen, is hier in de verste verte geen sprake. Uiteindelijk is die Koude Oorlog dan toch nog ergens goed voor geweest.

Vanuit alle windrichtingen kun je in een gebied van 60 bij 40 kilometer starten met leuke en uitdagende mountainbike dagtochten. Het Volksbank Arena Netwerk bied je alleen al 2.200 kilometer en 59.000 hoogtemeters mountainbikeplezier. Als je onderweg in één van de 31 typische Harzdorpjes van de lunch hebt genoten, ligt gelijk de Wildman’s Trail, Hexenstieg, Brocken Trail of een andere spannende trail op je te wachten. Op deze trails, met veel kombochten, technische passages en een paar flinke houten stellages die maar nét met de fiets te bedwingen zijn, hebben de bomen vaak een dichte poort om het pad gevormd.
Zo mag de beklimming van de Brocken dan wel het grootste wapenfeit van de omgeving zijn, de Harz heeft mountainbikers veel meer te bieden dan die ene zware klim naar de top. Al met al een perfecte bestemming voor een lang weekend mountainbiken.

afbeelding Duitsland - Harz
Handen op de remmen, voeten stevig op de pedalen en blik naar voren, beleef de kick van de Harz en laat je eens volledig verrassen


Interesse? Hoe nu verder

Ga de uitdaging aan en ondervind zelf wat wij als MTB Xperience te bieden hebben. Hieronder lees je alle details die je misschien nodig hebt om te besluiten deze mooie MTB vakantie midden in het Nationaal Park de Harz te boeken. We houden ervan om duidelijk te zijn, zodat je vooraf precies weet wat je te wachten staat. Mochten er ondanks alles nog vragen zijn, dan horen we dat natuurlijk graag van jou via het onderstaande contactformulier. Bellen mag natuurlijk ook, we zijn over het algemeen te bereiken op 06-21151310 (Fokko) of 050-2069021. Ben je na het lezen van onderstaande informatie overgehaald en wil je boeken, dan kan dat via het inschrijfformulier onder aan deze pagina.
Wij wensen je in ieder geval veel voorpret en hopen dat we in 2020 samen met jou over de meest adembenemende trails door de Harz fietsen.

Waar ga je aan beginnen

Elke dag kun je onder begeleiding van onze mountainbike gidsen genieten van mooie routes door de natuur. Cross Country, Marathon, Freeride, Downhill, Dirt – alles is in de Harz mogelijk. Voor iedereen is hier wel iets passends te vinden: van licht tot extreem, lange klimmen met snelle afdalingen, kort en gemoedelijk of lang en uitdagend.

Alle routes starten vanuit de thuisbasis Goslar of Bad Harzburg. Goslar is misschien wel de meest bijzondere stad van de Harz. In deze omgeving waren de Romeinen al druk in de weer met de ertsmijnbouw, waar de gehele Harz beroemd om is geworden. De stad Goslar is waarschijnlijk al gesticht in 922 door Hendrik I, die kort daarvoor in Quedlinburg tot keizer gekroond was. Goslar en het nabijgelegen mijnbouwgebied Rammelsberg op de noordelijke rand van de Harz, zijn sinds 1992 werelderfgoed van UNESCO. Sinds 2010 is aan het lijstje van het werelderfgoed ook het waterschap van de Oberharz toegevoegd. Dit waterschap is het grootste en belangrijkste systeem van vijvers en grachten ter wereld. Iets zuidoostelijker van Goslar ligt het bekende kuuroord Bad Harzburg. Dit authentieke dorpje ligt onder de rook van de Brocken en is het in de avond heerlijk vertoeven in het oude stadscentrum met de vele vakwerkhuizen.
Afhankelijk van het weekend en de beschikbaarheid hebben we hier de beschikking over een aantal mooie hotels. Het pronkstukje is zeker Hotel Hotel Alte Münze. Dit mooie authentieke hotel ligt midden in het oude centrum van de stad Goslar een de noordkant van de Harz. Afhankelijk van de groep, het niveau en wensen stellen we elke dag de juiste tocht samen. Na afloop kun je hier heerlijk genieten en ontspannen.

afbeelding Duitsland - Harz
Cross Country, Marathon, Freeride, Downhill, Dirt – alles is in de Harz mogelijk. Voor iedereen is hier wel iets passends te vinden


Data 2022

Op dit moment zijn er voor 2022 nog geen data gepland. Wil je graag je met een eigen groep van 8 of meer personen boeken, dan is het in sommige gevallen mogelijk om een eigen weekend te plannen. Neem in dat geval gerust contact met ons op.


 

Hoe ziet het programma eruit

Dit weekend wordt geboekt voor 3 dagen, waarbij rekening is gehouden met de aankomst- en vertrekdata. We stippelen elke dag een mooie route uit, afhankelijk waar behoefte aan is. Elke avond geven we een briefing over de plannen van de volgende dag en welke route we gaan fietsen. Planning is om tussen 8.30 en 9.00 te ontbijten en om 9.30 te vertrekken voor de dagtocht. Variërend per dag zullen we tussen de 5 en 6 uur aan het fietsen zijn, uiteraard stoppen we onderweg voor de lunch en nemen we de tijd voor een aantal fotomomenten van de prachtige vergezichten.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • Vrijdag: aankomstdag met middagrit 30-40 km
 • Zaterdag: dagtocht 60-70 km
 • Zondag: dagtocht 50-60 km tot 15:00 en terugreis

Bij ons is gebruikelijk dat iedereen op vrijdag uiterlijk 10.00 uur in het het hotel is gearriveerd, zodat we om 12.00 gezamenlijk kunnen beginnen met de lunch en we aansluitend de eerste briefing kunnen geven. Daarna beginnen we omstreeks 13.00 uur, onder begeleiding van de gids(en),met de eerste middagtocht door het gebied maken. Wil je een dag eerder naar de Harz komen of vind je het juist leuk om er na afloop nog een weekendje aan vast te plakken? Dan kunnen wij op verzoek een extra reservering bij het desbetreffende hotel verzorgen.

afbeelding Duitsland - Harz
Variërend per dag zullen we tussen de 3,5 en 6 uur aan het fietsen zijn, uiteraard stoppen we onderweg voor de lunch en nemen we de tijd voor een aantal foto-momenten met prachtige vergezichten


 

Prijzen 2022

Deze mountainbike vakantie kost €. 375,00 per persoon

Wat krijg ik voor mijn geld:

 • Een lang weekend met 2 overnachtingen met ontbijtbuffet, diner in het sfeervolle hotel in Goslar of Bad Harzberg
 • Gratis Wi-Fi
 • Vrij parkeren op eigen parkeerplaats
 • Stalling fietsen in een bewaakte garage/skiroom
 • Betaling BTW en plaatselijk geldende toeristenbelastingen
 • Tijdens de gehele reis blijven dezelfde enthousiaste gidsen bij de groep met maximaal 16 deelnemers
 • Uitgekiende routes met een hoog belevingsgehalte
 • Elke avond een uitgebreide briefing
 • 10% korting op de overige MTB Xperience clinics/workshops die in 2022 geboekt worden


Wat is niet bij de prijs inbegrepen?

 • Reiskosten en vervoer fietsen Nederland-Harz vice-versa
 • Lunch en diner
 • Consumpties gedurende de vakantie
 • Reis- en annuleringsverzekering

nb wij zijn blij met elke boeking en rekenen geen boekingskosten. Ook niet bij extra bijboekingen of andere aanpassingen

afbeelding Duitsland - Harz


Accommodatie en verzorging

Tijdens deze mountainbike vakantie in de Harz verblijven we 4 dagen in een sfeervol hotel in Goslar of Bad Harzburg. Deze authentieke en sfeervolle steden hebben een rijke historie als mijnstad (Goslar) of kuuroord (Bad Harzburg) waar zieke kinderen en gewonde soldaten tot rust konden komen. Ook nu nog kun je hier heerlijk bijkomen van een intensieve dag en genieten van alle rust. Beide steden liggen onder de rook van van de Brocken, die tijdens dit weekend zeker beklommen gaat worden. Alle hotels zijn in dit gebied ware pronkstukjes en over het algemeen karakteristiek en stijlvol ingericht waar je je gelijk thuis zult voelen.

Aangezien beide dorpjes aan de rand van de Harz liggen is de ochtendsufheid na de start in één ruk verdwenen. Je zit namelijk gelijk op een klim over mooie bospaden of oude karresporen en heb je de reus "de Brocken" al in het vizier. Boven aangekomen duik je meteen weer naar beneden over één van de vele technische paden die vaak bezaaid zijn met grote stenen en listige wortelpassages. Op deze indrukwekkende hoogte heb je een prachtig open uitzicht over de lange bergrug van de Harz. Tot in de verste verte zie je bossen en natuur. Het is echt mooi hier. We sluiten de dag graag af met een afdaling door een bos vol haarspeld bochten en jagen dan achter elkaar aan naar beneden. Terug in het hotel worden we elke dag weer hartelijk ontvangen. De natuur en omgeving geven samen met de authentieke steden Goslar en Bad Harzburg het ultieme mountainbikegevoel. Deze vakantie is op basis van logies met ontbijt. In overleg zoeken we elke avond een leuke horecagelegenheid voor het avondeten.

afbeelding Duitsland - Harz
Dit authentieke en sfeervolle hotel in Goslar is een waar pronkstukje waar je na een intensieve dag zomaar eens heerlijk bij zou kunnen komen


Boeken en betaling

Zodra je een boeking maakt, ontvang je per mail een reserveringsbevestiging met een voorschotnota van 50% van het totaalbedrag. Pas na betaling van dit voorschotbedrag is de boeking definitief. Mocht deze betaling achterwege blijven, dan zijn we vrij om de reservering te annuleren en de vrijgekomen plek aan een andere geïnteresseerde aan te bieden. Het resterende bedrag (50%) dient uiterlijk 30 dagen voor aanvang betaald te worden. Zodra de boeking is gedaan ontvang je van ons een aantal documenten die je aandachtig moet nalezen en eventueel moet ondertekenen. Mocht je na het lezen van deze documenten toch willen afzien van dit mountainbikeweekend, dan is dit binnen 14 dagen na het verzenden van de documenten geheel kosteloos mogelijk.

afbeelding Duitsland - Harz


 

Voorwaarden

Het is aan ons de taak om je een onvergetelijke mountainbike weekend te bezorgen. Dit doen we graag en daarom hebben we een paar eenvoudige punten die onze leidraad zijn. Dit werkt voor ons prettig en voor jou geeft het duidelijkheid.

 • We verwachten dat je fit genoeg bent om in bergachtig gebied als de Harz te kunnen fietsen
 • Onze gidsen zoeken in het geval van onverwachte gebeurtenissen altijd naar de beste oplossingen, waarbij het belang en veiligheid van de deelnemers voorop staan. Met name veranderende weersomstandigheden kunnen invloed hebben op het verloop van de geplande dagindeling. Alle gidsen zijn getraind om het risico op letsel, calamiteiten en/of ongelukken zo veel mogelijk te voorkomen
 • Rond het middaguur stoppen we voor de lunch op de route
 • "Samen uit, samen thuis" houden we graag hoog in het vaandel. In sommige gevallen kan in overleg met de groep ervoor gekozen worden om de groep in twee kleinere groepen op te splitsen, zodat iedereen toch op zijn of haar niveau kan blijven fietsen
 • Onze gidsen zijn ervaren in het fietsen in bergachtige omstandigheden en hebben een grote verantwoordelijkheid richting de deelnemers. De gids is ook degene die de leiding heeft en beslissingen neemt die iedereen moet opvolgen
 • Voor deelname aan onze buitenlandse reizen is het zeker verstandig om een reisverzekering met dekking voor extreme sporten af te sluiten. Ook ziekte en verwondingen moeten binnen de dekking vallen
 • MTB Xperience en haar gidsen kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor ongelukken, ziektes en andere ongemakken
 • Deelname aan onze reizen is geheel op eigen risico. MTB Xperience, haar gidsen en eventuele derde betrokken partijen kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele gevolgen die voor, tijdens of na de reis worden veroorzaakt door de deelnemer zelf of een eventuele betrokken derde partij

Algemene voorwaarden MTB Xperience

De volledige algemene voorwaarden van MTB Xperience kun je hier downloaden.

afbeelding Duitsland - Harz