Welkom bij “11 Steden Mountainbike Xperience 2016”

Van wadden in het noorden tot de bossen in het zuiden, van meren in het westen tot heide in het zuidoosten. Sinds de eerste 11 Steden MTB marathon in 2012 hadden we bijna alle paden wel ontdekt, dachten we.... Ook nu weer hebben we een aantal leuke nieuwe routes kunnen vinden die soms verstopt liggen in het landschap en die eigenlijk alleen maar bekend waren bij de lokale bevolking. Andere paden liggen er al sinds mensenheugenis en dragen een hele geschiedenis met zich mee. In deze editie maken we voor het eerst een lange lus door het oosten van de Provincie en kunnen we in dit deel een heel ander Friesland leren kennen.

Onze provincie staat symbool voor een rijke cultuurhistorie die je nergens terug vindt: de Friese taal, de Friese paarden, onze Beerenburg, het Fierljeppen, het Kaatsen, het Friese bontvee, het Skûtsjesilen, de Pompeblêden om maar enkele op te noemen. Hét symbool van Fryslân is ongetwijfeld de Friese vlag en het Friese volkslied. Ons volkslied maakt in één zin meer dan duidelijk hoe wij over onze provincie denken: “Frysk bloed tsjoch op! wol no ris brûze en siede, it bêste lân fan d'ierde”.

Bij de zoektocht naar nieuwe routes belanden we elke keer weer in een andere wereld die ons nog steeds doet verbazen hoe mooi de natuur hier in Fryslân nog mag en kan zijn. Zet dit naast de rijke historie op het gebied van cultuur, de eigen taal en de bijzondere sporten die we hier beoefenen en je hebt een prachtig decor voor een 11 Steden Mountainbike Xperience.

Gastvrijheid

Wat mij als organisator daarnaast elk jaar weer opvalt is hoe gastvrij alle landeigenaren op de route zijn. De route voert meermaals over privéterreinen die normaal gesproken gesloten blijven voor het publiek. Als teken van gastvrijheid stemt men er eigenlijk zonder aarzelen mee in om deze privéterreinen op te nemen in  de route. Meer dan 200 van dit soort percelen grond maken onderdeel uit van deze driedaagse uitdaging.

afbeelding 11 Steden Xperience

De eerste editie in 2012 begon als een lang gekoesterde jongensdroom van een paar enthousiaste mountainbikers. De 2012 editie was veel pionieren en ontdekken met het spreekwoordelijke vallen en opstaan.
In 2013 hebben we een groot aantal wijzigingen doorgevoerd die het evenement alleen maar ten goede zijn gekomen. We hadden ons vorig jaar als doel gesteld om in 2015 dit machtig mooie evenement verder uit te bouwen en te laten zien wat we hier te bieden hebben. Ondanks dat de weergoden nou niet bepaald meewerkten, waren er na afloop weer vele positieve reacties van de deelnemers. Voor ons een bevestiging dat we de juiste weg waren ingeslagen en dat het evenement voor veel deelnemers 1 van de hoogtepunten van het jaar is en ook gelijk weer voor het komende jaar met een met een dikke pen in de agenda geschreven staat.
Na een vierde editie volgt automatisch het onvermijdelijke eerste lustrum. Een lustrum hoor je te vieren en moet bijzonder zijn, zegt men altijd. Wij hebben ervoor gekozen om een aantal wijzigingen aan te brengen in het concept waardoor het evenement breder toegankelijk zal worden. Zo zijn dit jaar solorijders welkom en kan er gekozen worden om met een 4-persoons team deel te nemen. Bij een 4-persoons team zijn er altijd minimaal twee rijders op het parcours en mogen deze teams op 4 verschillende neutrale zones van rijders wisselen. Daarnaast hebben we het hele parcours over de kop gegooid, waardoor er nieuwe gebieden bereikbaar zijn geworden. Zo zullen we bijvoorbeeld de stad Leeuwarden pas de laatste dag aandoen ipv op de zaterdag. Hoe het parcours gaat verlopen? Dat houden we nog graag even voor ons.

Met veel pijn in het hart hebben we besloten dat we het eerst bij deze 5 edities houden. In 2017 zal er geen 11 Steden MTB Xperience op de agenda komen te staan en bekijken we of er in 2018 nog genoeg draagvlak is om een nieuwe serie van 5 te gaan organiseren.

afbeelding 11 Steden Xperience

Met de aanbevelingen en ervaringen van vorig jaar zijn we inmiddels wel alweer gestart met de voorbereidingen voor de 2016 editie. Qua route staan er dus nogal wat wijzigingen op stapel. We hebben de laatste 3 jaar de afstand steeds opgerekt om te kijken tot waar het nog leuk zou blijven. Dit jaar gaan we de route een stuk korter maken. Geen 440 kilometer meer, maar een afstand die tussen de 360 en 380 kilometer zal liggen. Nog steeds een afstand om u tegen te zeggen, maar we denken dat we hier een groot aantal deelnemers best wel een plezier mee zullen doen en hopen dat dit ook deelnemers zal aanspreken die we nog niet eerder aan de startlijn hebben gehad. Ook in deze laatste editie worden alle deelnemers opgenomen in een wedstrijdklassement over de 5 tijdsblokken en wordt de tijdswaarneming verzorgt door MyLaps Event Timing. Elke deelnemer krijgt een stuurbordje met een eigen tijdsregistratiechip om zo alle discussies uit de tijdswaarneming te halen.

De nieuwe delen in route zullen zeker bijzondere zijn. Met name op de zaterdagochtend zal de route compleet anders zijn en doen we een gebied aan dat nog nooit eerder een 11 steden variant binnen haar grenzen heeft gehad. Een gebied dat zich kan meten met Gaasterland en waar ook de reden ligt waarom we de stad Leeuwarden eerst links laten liggen en pas op de zondag zullen aandoen.

Beleef de uitzonderlijke diversiteit en gastvrijheid van Friesland via de 11 historische binnensteden van Fryslân en schrijf je in!!