Wat is een Adventure Race?
Adventure Racing is een multidisciplinaire sport waarbij teams van 2 of 4 personen met behulp van een kaart en kompas zo snel mogelijk op zoek gaan naar de verschillende controlepunten. De routekeuze tussen de controlepunten is voor de teams meestal vrij. Voor het navigeren maken de teams gebruik van kaarten die zijn verstrekt door de organisatie. Het kaartlezen is dan ook een belangrijk aspect van het Adventure Racen en heeft een grote invloed op de hoeveelheid tijd die je nodig hebt om de verschillende etappes van de race te volbrengen. Mountainbiken, hardlopen en kanoën behoren tot de vaste onderdelen van een Adventure Race, maar ook andere disciplines zoals kickbiken, skeeleren, zwemmen etc. zijn mogelijk.
Onderweg wordt dus constant gezocht naar controlepunten (CP's). Dit zijn zogenaamde oriëntatieknijpers die in een "knipkaart" een "code" perforeren. Hiermee tonen de teams aan dat ze een CP gevonden hebben. Ook kunnen ze onderweg mogelijk een aantal bonuspunten (BP's) verdienen. Deze staan over het algemeen niet op hun kaart ingetekend en moeten met coördinaten of kaart en kompas gevonden worden. De aanwijzingen om de BP’s te vinden komen de teams onderweg tegen. Naast een fysieke uitdaging biedt een adventure race daardoor ook zeker een mentale uitdaging.
Op een wisselpunt (WP) wisselen teams van discipline. Na een briefing voorafgaand aan de race zal de deelnemende teams duidelijk worden hoeveel wisselpunten zijn gepland.
Tot aan een vooraf vastgestelde deadline (afhankelijk van de lengte van de race) hebben de teams de tijd om zoveel mogelijk CP’s en BP’s te verzamelen. Pas bij de finish aangekomen stopt de tijd de organisatie de scores van alle teams optellen en daarmee een eindklassement opmaken.
Adventure Racing (ook wel Adventure Sports of Expedition Racing genoemd) is een relatief jonge sport. Het kan dus gedefinieerd worden als een non-stop, meerdaags, multi-sport evenement in een overwegend natuurlijke omgeving. De grote internationale wedstrijden spelen zich vaak af in grote bergachtige natuurparken. In dit soort grote internationale races komen er vaak ook andere onderdelen bij kijken zoals, Zip-lines, abseilen, speleologie, coasteering, canyoning, via feratta, zeekajakken of raften. Dit soort grote races zijn fysiek erg zwaar (deelnemers verbranden dagelijks meer dan 10.000 calorieën).
Naast een ijzersterke conditie en de benodigde vaardigheden, draait het vooral om teamwork. Een team bestaat in internationale Adventure Races meestal uit 4 personen, waarbij er altijd minimaal 1 man en vrouw in het team moet zitten. De lengte van dit soort grote Adventure Races kunnen soms tot wel 10 dagen duren, waarbij afstanden van wel 1.000 kilometer afgelegd moeten worden. De oorsprong van Adventure Racing is terug te vinden in Nieuw Zeeland bij de Coast to Coast multi-sport races (hardlopen, kajakken en mountainbiken). De eerste multi-sport wildernis uithoudingsrace startte in 1980 en sindsdien zijn er verspreid over de gehele wereld honderden races bijgekomen. Ook in Nederland is deze fantastische sport groeiend en doen er per wedstrijd steeds meer atleten aan mee.
Ben je sportief en opzoek naar een uitdagende dag? Dan is dit iets voor jou! Schrijf hier in.