Welke onderdelen staan mij te wachten in 2016?

In de Raid the North Xperience kom je in de 8 verschillende etappes een aantal disciplines tegen, die je van wissellocatie naar wissellocatie brengen. Het leuke aan deze opzet is dat het verloop van de dag erg wisselend en dynamisch is. Zo ben je door bosachtig gebied aan het mountainbiken, vaar je met een kano door een parel van een oud beekdal en stap je vervolgens op de kickbike. In een Adventure Race is het dus geen uitgemaakte zaak dat een sterk loop- of mountainbikekoppel ook uiteindelijk hoog in het klassement zal eindigen. Het gaat erom dat je alle disciplines beheerst.

Oriëntatie

Om de snelste weg van checkpoint naar checkpoint te vinden, is oriëntatie een wezenlijk onderdeel in de Raid the North en loopt ook als een rode draad door de hele dag. We werken tijdens de race hoofdzakelijk met Topokaarten en incidenteel met een aantal Google Earth prints. Alle checkpoints staan op de kaarten ingetekend. Kennis en enige handigheid met een kompas is zeker een must om snel door een bepaald gebied of vlakte te navigeren.


Hardlopen

Etappe 1, 4 en 7 staan in het teken van het hardlopen door diverse mooie gebieden. Denk daarbij aan bos, heidevlaktes en diverse veengebieden. Om alle checkpoint te halen zal veel over onverharde paden en singletrails gelopen moeten worden. De afstanden houden we nog even geheim, maar denk aan 1 tot 1,5 uur per etappe.


Mountainbiken

In etappe 2 en 6 stap je op de mountainbike. Tijdens beide fietsetappes komen de teams met de mountainbike door landschappelijke en cultuurhistorische hoogtepunten van drie totaal verschillende gebieden. De afstand die de teams in deze etappes afleggen kunnen per team zeer verschillend zijn. Aan het einde van elke mountainbike etappe ligt namelijk een deadline die voor jou team bepaalt hoeveel checkpoints je kunt aftikken om toch binnen de tijd te blijven.


Kanoën

Elk team krijgt in etappe 3 de beschikking over een tweepersoons kano en varen door een eeuwenoud beekdal. Dit beekdal is in onze ogen een echte ongepolijste parel en behoort in Nederland misschien wel tot de best bewaarde geheimen.


Kickbiken

Kickbiken doe je samen vinden wij. Daarom krijgen de deelnemers in etappe 5 en 8 elk een kickbike, om zo twee totaal verschillende beschermde landschapen en dorpsgezichten te doorkruisen.


Special tasks

Tijdens een aantal etappe's kun je special tasks verwachten. Denk daarbij aan zwemmen, boogschieten, abseilen, eenvoudige hindernissen of houthakken.