Gestelde vragen

Hieronder hebben wij een aantal vragen van deelnemers voor jullie op een rijtje gezet. Heb je een vraag die hier niet bij staat, vul dan het contactformulier onder aan deze pagina in. Natuurlijk kun je ook altijd een korte vraag via de WhatsApp, zoals hiernaast is aangegeven, sturen.

Inschrijving


Ik wil mij inschrijven met een team van 4 personen maar heb het team nog niet compleet. Kan ik dan ook inschrijven?

Dat is zeker mogelijk en ook verstandig. Er zijn per categorie maar een beperkt aantal startplaatsen beschikbaar en vol=vol.

Ik heb mij ingeschreven maar wil mijn teamnaam wijzigen, kan dat?

Dit kun je eenvoudig aanpassen op de beheerpagina van Mylaps. Na voltooiing van de inschrijving heb je via de mail inlog gegevens voor deze pagina gekregen.

Wanneer wij met twee teams van 4 personen inschrijven, mogen de rijders van deze teams dan ook samen opfietsen?

Dat is geen enkel probleem, zolang er van elk team maar minimaal twee rijders op het parcours zijn.

Mag ik als solorijder meedoen en wat zijn de extra voorwaarden voor een solorijder?

Er zijn 50 startplekken beschikbaar voor solorijders. Je rijdt alle etappes alleen en je bent verplicht om voor eigen begeleiding te zorgen die op de neutrale zones jou kunnen bijstaan.

Mogen we ook in een 5- of 6-persoons team meedoen?

Nee dit is niet mogelijk. Het is alleen mogelijk om als solorijder of als 2- of 4-persoonsteam deel te nemen.

Wij staan ingeschreven als mixed team maar zijn een mannenteam! Hoe kan ik dat wijzigen?

Deze wijziging kan alleen de organisatie verzorgen. Stuur in dat geval een mailtje naar info@mtb-xperience.nl

We hebben ons ingeschreven als 2-persoons team maar willen dit wijzigen naar een 4-persoons team, kan dat?

Dit is geen probleem zolang er nog plaatsen vrij zijn bij het desbetreffende klassement. Deze wijziging kan alleen door de organisatie doorgevoerd worden.

Dagregistratie en start


Hoe laat moeten wij ons 17 juni melden?

De teams worden uiterlijk om uiterlijk 10.00 verwacht in Pieterburen.

Ons team komt uit verschillende delen van het land en komen met drie auto's naar Pieterburen. Hoe komen wij na afloop terug in Pieterburen?

Na afloop wordt er door de organisatie geen centraal vervoer terug naar Pieterburen geregeld. Elk team heeft een volgauto en kan hiermee terug rijden naar Pieterburen.

We komen met meerdere auto's naar Pieterburen, kunnen we die daar veilig parkeren?

In Pieterburen kunnen de auto's op een bewaakte parkeerplaats achtergelaten worden. Deze is 24 uur per dag geopend.

Parcours


De Merida Dutch Cross Country is een 24-uurs, waarom heb ik dan 28 uur de tijd om in Vaals aan te komen?

Je hebt 24 uur de tijd om op het parcours de 475 kilometer af te leggen. Op de neutrale zones is er 4 x een verplichte rust van een half uur. Daarnaast krijgen alle solorijders en teams een half uur bonustijd voor de verversingsposten. Samen kom je dan op 28 uur.

Mag een viermansteam ook meer rijders dan twee op het parcours hebben?

Dat mag zeker. Er moeten altijd twee rijders op het parcours zijn. De 4-persoons teams mogen ook de derde en vierde man mee laten fietsen tijdens een etappe. Deze extra rijder(s) moet(en) dan wel met het team deze hele etappe volbrengen. Let er wel op dat wanneer je het hele team laat fietsen de volgauto door een verzorger naar de volgende neutrale zone gereden moet worden.

Zorgt de organisatie ook voor vervoer tussen de neutrale zones voor de rijders die niet rijden en de eventuele extra verzorgers?

Nee, het team is verantwoordelijk voor het vervoer tussen de neutrale zones. De solorijders en 2-persoons teams die niet in estafette vorm rijden hebben altijd verplicht extra verzorgers mee die van neutrale zone naar neutrale zone rijden.

Welke gemiddelde snelheid moeten we aanhouden op de etappes?

Wanneer je een gemiddelde bewogen snelheid van 18,26 kilometer per uur aanhoudt kom je net op tijd op de finish in Vaals aan.

Wij doen mee met een 2-persoons team. Wat gebeurt er in het geval van opgave van 1 van beide rijders?

Wanneer een team niet meer twee rijders op het parcours kan krijgen dan mag de overgebleven rijder alleen verder en wordt het team als een 2-tal estafette aangemerkt. In dat geval zal het team nooit hoger kunnen eindigen dan het langzaamste 2-tal team dat gezamenlijk alle etappes wel heeft gereden.

Ik zou graag mee willen doen aan de Cross Country maar kijk op tegen de nachtelijke etappes icm single trails en technische passages. Kunt u daar meer over vertellen?

In de nacht van 17 op 18 juni zal het ongeveer 5 uur lang echt donker zijn. Dit deel zal voor de meeste deelnemers op de Veluwe liggen. We kiezen voor een veilig parcours over de Veluwe met weinig singletrails en technische passages.

Neutrale zone


Zijn we verplicht om minimaal een half uur te stoppen op een neutrale zone? Ook als we van rijders wisselen?

Ja, voor alle solorijders en teams staat de tijd op de neutrale zone een half uur stil. Start je eerder an krijg je twee keer de tijd dat je eerder start als straftijd en na 30 minuten gaat de tijd automatisch weer lopen.

Zijn we verplicht om een half uur te stoppen op een verversingspost?

Nee, alle solorijders en teams krijgen automatisch van ons een bonus van een half uur per verversingspost. Door deze bonustijd heb je 2 uur langer de tijd om in Vaals over de finish te komen. Blijf je bijvoorbeeld maar 10 minuten op enige verversingspost dan heb je 20 minuten extra fietstijd bovenop de 24 uur. 

Is er eten geregeld op de neutrale zone?

Op elke neutrale zone en op de finish is er iets geregeld met eten voor de deelnemers. Vrijwilligers kunnen tegen een kleine vergoeding ook gebruik maken van de maaltijden.

Stel we hebben op de neutrale zone pech met 1 van de fietsen en dit kan niet binnen het half uur opgelost worden, hoe gaan jullie hier mee om?

Wanneer door pech het team niet binnen het half uur weer kan starten zal na een half uur voor het team de tijd weer gaan lopen.

Is er op de neutrale zone voorzien in een mobiele werkplaats door de organisatie?

Ja, deze zal door de organisatie of 1 van haar partners bemand worden. Deze werkplaats is sumier van opzet en zal alleen kleine reparaties uitvoeren.

Concept


Mag je ook een reservebike meenemen?

Jazeker dat is geen probleem, mocht deze bike ingezet moeten worden dan moet het stuurbordje door de wedstrijdleiding omgezet worden ivm de borging.

Verzorgt de organisatie de verlichting?

Nee, iedereen zorgt voor zijn eigen verlichting. De meeste teams zullen de Veluwe in duisternis doorkruisen. Op de neutrale zone in Apeldoorn heb je de mogelijkheid om te wisselen van accu's of batterijen.

We doen met twee 4-persoons teams mee aan de MDCC. Mogen we ook gebruik maken van dezelfde verzorgers?

Dat is geen probleem. Let er wel op dat er een probleem in de verzorging zou kunnen ontstaan wanneer deze teams door bijvoorbeeld pech ver uit elkaar komen te liggen

Ik maak gebruik van mijn eigen Garmin. Deze heeft een interne batterij die ik niet kan wisselen en het niet 24 uur gaat uithouden. Hebben jullie oplossingen?

Deelnemers kunnen tegen een vergoeding gebruik maken een Garmin Etrex 10 huur-GPS. Deze heeft verwisselbare batterijen. Kies je voor een eigen GPS dan is de stroomvoorziening jou eigen verantwoordelijkheid. Wees creatief met een extra GPS op de neutrale zone of een extra Powerbank tijdens het fietsen.

We hebben gekozen voor een GPS van de organisatie. Kunnen wij dan nog wel de GPX tracks krijgen?

Iedereen die heeft afgezien om gebruik te maken van een GPS van de organisatie krijgt in de week voor aanvang van het evenement de GPX tracks toegestuurd. Maak je gebruik van een GPS van de organisatie, maar wil je wel graag de GPX tracks ontvangen dan is dat mogelijk. Meer informatie volgt in de laatste nieuwsbrief.

Hoe voorkomen jullie dat er vals gespeeld gaat worden daardat teams bijvoorbeeld van de route afwijken en daardoor afsnijden?

De route is vrij lineair waardoor afsnijden niet echt loont. Tijdens elke etappe zijn er geheime controleposten waar de teams zich moeten melden. Op deze posten kunnen ook tijden gerigistreerd worden.

Hoe voorkomen jullie dat teams een deel van de route in bijvoorbeeld een auto afleggen?

Helemaal voorkomen kunnen we dat niet. Wel kunnen we aan de splittijden tussen de neutrale zones en geheime controleposten zien of de gemiddelde snelheid van een team niet geloofwaardig is.

Wanneer is de Dynamische nieuwsbrief beschikbaar?

Het is lastig om al een half jaar voor aanvang de dynamische nieuwsbrief op te stellen die ook alles afdekt. De vragen van de deelnemers en partners zetten ons ook nog steeds aan het denken en betreffen meestal zaken die we in de dynamische nieuwsbrief willen verwerken. Wij verwachten dat we begin april de dynamische nieuwsbrief beschikbaar zullen hebben. 

Waarom mag ik niet met een cyclocrosser meedoen?

Dit is een mountainbike-evenement en geen cyclo-evenement. Wij hebben er voor gekozen om alleen mountainbikers toe te laten.

Wat zijn de eisen voor de mountainbikes?

Wielmaat 26, 27,5 of 29 inch en geen race- of triathlonstuur. Tegenwoordig zijn er veel fietsen die in een grijs gebied zitten. Is het een mountainbike of is het een crosser. Wanneer je twijfelt of jouw fiets toegestaan is, dan is het jou eigen verantwoordelijkheid om dit aan de organisatie voor te leggen.